Портокалова кожа

 

Автор: М. Пелевич/ Режисьор: П. Денчев

Премиерният спектакъл “Портокалова кожа” на театър “Възраждане” по едноименната съвременна сръбска пиеса на Мая Пелевич се вглежда направо в раните на днешния ден. Режисьорът Петър Денчев извежда тревожни нюанси за нашето съществуване и поставя някои основни въпроси за това до къде сме стигнали в неолибералния свят, в разомагьосването на йерархиите и издигането на консуматрството в единственият път към себеутвърждаване.

Тази история носи всички реквизити на това живеене - пластичната хирургия, клубния живот като единствената възможна социализация, доминирането на патриархата, трансформирането му в женско състезание и завист, преобръщането на всяка подредба на ценности на обратно, страхът от бременността, липсата на отговорност към собственото възпроизвеждане. Главната героиня на тази фрагментарна, калейдоскопична история е първоначално привлечена от възможността да се преоткрие чрез свободата на всички нови идентичностни пътища, а след това открива как това разрушава животът й и желае да се оттласне от този път. Клатушкайки се между абсурда, кабарето и дистопията тази история смесва много жанрови подходи и дава глас на нашите скрити желания, на нашите страхове, но и на фрустрациите, които изпитваме в един свят, който е много далеч от своя първоизточник.

Всичко това е съпроводено в синхрон с функционалната и провокативна визия на сценографа Петър Митев и оригиналната музика на Христо Намлиев, която

“Аз определям дали харесвам/не харесвам себе си. Това е единственото предварително условие. Защото няма правила, те отдавна са премахнати.” Казва ТЯ.

Но дали наистина е така и дали имах изход?

 

превод: Русанка Ляпова

Сценична редакция и постановка: Петър Денчев

Сценография и костюми: Петър Митев

Музика: Христо Намлиев

Хореография: Надежда Дичева

Участват: Виттория Николова, Боян Младенов, Йордан Ръсин, Лили Шомова и Надя Керанова

 

 

***

Описание на мерките за безопасност, взети от всеки участник (съгласно предписанията за предпазване от COVID-19):

1. всички необходими стандартни мерки

2. продажба на 30% от капацитете на залата