новини

Oсмата Нощ на театрите идва на 21 ноември

През 2020-та платформата ще отбележи своята осма година в България и на 21 ноември ще събере в едно голямо и вълнуващо събитие стотици съдържания в редица български града. „Европейската инициатива се обедини около посланието "Едно място, което ни събира", защото през всички тези години именно театралното изкуство ни събираше в Нощта“- споделят организаторите от Фондация „Арт Проджектс“ и Асоциация „Информбюро“.

Някои от най-обичаните творци на българския театър и балет застават зад каузата на Нощ на театрите. Сред тях са Владимир Пенев, Юлиан Вергов, Владимир Карамазов, Дарин Ангелов, Христо Петков, Ованес Торосян, Деян Ангелов, Теодора Духовникова, Весела Бабинова, Луиза Григорова-Макариев, Силвия Петкова, балерината Марта Петкова, премиер-солистът Никола Хаджитанев. В посланическия екип на инициативата има и две млади попълнения - актьорите от Пловдивския драматичен театър - Константин Еленков и Боряна Братоева, които направиха силни роли в едно от най-мащабните представления на миналия сезон - "Одисей". Всички те се включиха и в традиционната фотосесия, на която тази година домакин беше Сатиричен театър „Алеко Константинов“.

Над 330 000 е броят на зрителите, които преживяваха театралното изкуство в изминалите седем издания. Освен смяната на Времето и експеримента с Пространството Нощта на театрите случи стотици интересни съдържания в различни стилове, присъедини разнообразни локации (стандартните сцени, барове, музикални зали, търговски центрове, кина, галерии, алтернативни места, в които се случва театралното изкуство - болници, паркове, подземни локации, къщи, co-working пространства и др. под.), разви програма от сутринта до полунощ, даде възможност за изява на институционален и алтернативен театър, привлече зрители и участници от различни възрасти - от 5 до 75 години. Всичко това направи Нощта на театрите една от най-мащабните и силни театрални ицициативи в България.

***

Зад идеята на платформата “Eвропейска нощ на театъра” стои Елеонора Роси от Франция. В тази Нощ Театърът в 11 европейски държави се превръща в основна тема и събира по едно и също време всички, които го обичат. Освен спектакли в театрите и на алтернативни места се случат множество срещи, дискусии, изложби, концерти, разходки зад кулисите, контакти и нови възможности за сближаване на театъра с неговата публика. Тя е иновативна интерпретация на театралното пространство с подчертан образователен елемент, който е насочен към усъвършенстване на нагласите на публиката.

Нощ на театрите е част от Календар на културните събития на Столична община за 2020 г.

Всичко актуално следете в официалния сайт, във фейсбук и инстаграм, както и в новото  Viber Community на инициативата.